De kerk in Algerije heeft het moeilijk

De kerk in Algerije gaat door een moeilijke periode. De overheid voert een systematische campagne om haar het bestaan onmogelijk te maken. Tenminste acht kerken zijn gesloten en verschillende andere is opgedragen hun activiteiten te stoppen. Verwacht wordt dat de rest zal volgen. Verschillende christenen zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld.

β€œDe Algerijnse kerk heeft ons om hulp gevraagd”, vertelt Interserve Partner Daniel. Hij werkt bij de organisatie Middle East Concern (MEC), die zich inzet voor vervolgde christenen. β€œDaarom zijn we een gebedscampagne gestart. Ook hebben we bezoeken georganiseerd van Algerijnse voorgangers aan Washington, Londen, Brussel en Parijs om politici te vragen hen te helpen. Inmiddels zijn enkele kerken weer geopend. Toch blijft gebed hard nodig, omdat de tegenwerking van de overheid onverminderd sterk is.

De Algerijnse kerk en MEC zijn bemoedigd en dankbaar door de positieve reacties die uit de buitenlandse bezoeken voortkomen. Er zijn brieven geschreven naar de Algerijnse overheid, westerse ministers hebben bezoeken aan het land gepland en ambassades hebben de problemen aangekaart bij de Algerijnse overheid.

Christenen in Algerije

In Algerije wonen officieel zo’n 70.000 christenen. Volgens een onderzoek* uit 2015 zouden een paar honderd duizend moslims zich tot het christendom hebben bekeerd. De overheid is bezorgd over het groeiende aantal christenen in het land. Evangelisatie onder moslims en het verspreiden van christelijke lectuur is verboden en dus strafbaar.

Als mensen willen samenkomen voor niet-islamitische erediensten moeten zij daarvoor toestemming vragen bij de overheid en hun gebouw laten registreren. Volgens Middle East Concern (MEC) hebben de autoriteiten hiervoor nooit toestemming verleend aan christelijke kerken. Daarom huren christelijke gemeenschappen meestal een gebouw en informeren de autoriteiten over hun activiteiten. Ook komen christenen in het geheim samen.

*) Johnstone, Patrick; Miller, Duane Alexander (2015). “Believers in Christ from a Muslim Background: A Global Census”.

Volg ons via de volgende kanalen