Een bekertje Orangina en een simpel koekje.

On Tracker Chiel werkte enkele maanden in Tunis. Hij is net twee weken thuis en vertelt ons over zijn bijzondere ervaring:

“Opeens had ik tijdens mijn studie Technische Natuurkunde vijf maanden vrij in te vullen. Door een opgelaaide interesse in de Islam en een eerder opgedane cross-culturele ervaring leek het me gaaf om deze maanden in een Arabisch land door te brengen. Via Interserve kwam ik in contact met een fysicus. Hij heeft zijn werk in Nederland opgegeven om in Tunesië een optica- en fotonicabedrijf te starten om in dit land een getuige te zijn. Daar ben ik gaan werken.

Het bedrijfje staat op de campus. Ik woon dus in een echte studentenbuurt. Iedereen ontmoet elkaar in de cafés die in elke straat te vinden zijn en altijd vol zitten. Ik trek veel op met drie Tunesische studenten, waaronder mijn huisgenoot Ayoub met wie ik goed bevriend ben geraakt. De laatste maand woonden we zelfs alle vier in hetzelfde huis.

Helemaal rechts is Chiel met zijn Tunesische vrienden

Christelijke internationale studenten zijn er ook. Wat me het meest verbaasde waren niet de verschillen maar de overeenkomsten met een Nederlandse kring. Een rondje bidden (hoewel allemaal door elkaar heen), een korte Bijbelstudie, een potje FIFA achteraf. Heel bijzonder hoe vertrouwd het allemaal was en hoe verbonden je met elkaar bent. Ook al was ik als enige boven de Sahara geboren en spreek ik nog erg houterig Frans. Aan het eind was er voor iedereen een bekertje Orangina en een simpel koekje, een schril contrast met de vele lekkernijen tijdens onze Nederlandse kringen. De karigheid en het doorgeven van de bekertjes deed me denken aan een avondmaalsviering, en misschien was dat het eigenlijk ook wel.

Er waren maar weinig lokale christenstudenten. In heel Tunesië zijn er maar enkele tientallen, maar ze hebben stuk voor stuk zeer indrukwekkende getuigenissen. Van de meesten weet hun familie niet dat ze christen zijn. Ahmed, een jolige Tunesiër die tijdens een depressie door een visioen tot geloof is gekomen, is inmiddels voorganger in een Arabischtalige gemeente. Via hem maakte ik een keer een gebedsrondje mee. Iedereen was zo vriendelijk en bereidwillig om hun verhaal te delen. Een dochter van een imam had genoeg meegemaakt voor wel tien bekeringsverhalen. Aan het eind zette Ahmed een lied in. Ik ben heus niet zo mystiek aangelegd, maar dat vond ik erg ontroerend. 

Chiel heeft 5 maanden via On Track gewerkt, gereisd en mensen ontmoet. Dit kan mede dankzij het netwerk van onze Lange termijn partners daar hebben opgebouwd. Benieuwd hoe On Track of Long Track in elkaar zit? Bekijk onze uitzendingen of kom langs en Ontdek Interserve!

Volg ons via de volgende kanalen