Bomen planten in het Midden-Oosten

Zorg voor de schepping zit in het DNA van Interserve. Hier in Libanon is onze Zwitserse collega Martin full-time bezig met natuurbescherming en herstel. Onlangs zijn we met een groep studenten naar de Bekaa-vallei gereisd om samen met Martin bomen te planten.

Het was een regenachtige dag in november. Met een bus gingen we het Libanon-gebergte over. Vanaf de bergpas โ€“ op bijna tweeduizend meter hoogte โ€“ hadden we een prachtig uitzicht over de lappendeken van velden, wijngaarden en bebouwing. De Bekaa is een zeer vruchtbare hoogvlakte, bedreigd door verstedelijking, verwoestijning en vervuiling. Aan de overzijde van de vallei zagen we de machtige Hermon, drielandenpunt en watervoorziening van Syriรซ, Israรซl en Libanon. Ik moest aan Psalm 133 denken. Water en liefde horen voor de psalmist bij elkaar. Het Midden-Oosten snakt naar beide.

Nieuwe natuur

Bij het hek van een stuk land stond Martin ons op te wachten. Er lagen duizend jonge boompjes klaar om geplant te worden. Allemaal inheemse soorten, zoals pijnbomen, oleander en laurier, want deze kunnen de hete, droge zomers doorstaan.

Martin is als Interserver in dienst van A Rocha, een christelijke milieuorganisatie. Hij is veel bezig met de sociale en geestelijke betekenis van de natuur. Een paar jaar geleden heeft hij een tuin aangelegd met daarin alle planten die in de Bijbel voorkomen. Het huidige project wordt een park voor een dorpsgemeenschap. In het midden van het park komen pergolaโ€™s met bankjes: een ideale plek voor ontmoeting. Ook komt er een gebedslabyrint waar mensen al wandelend kunnen mediteren en bidden. Om dat te realiseren moest de spa nu de grond in. Dat bleek lastiger dan we dachten. Theologie op zijn meest praktisch: met een pikhouweel de rotsachtige grond te lijf. Maar na een ochtend hard werk hadden we dan toch 125 bomen geplant.

โ€™s Middags moesten wij weer terug naar Beiroet, terug naar de boeken. Maar Martin gaat door met het planten van de bomen. Hij heeft drie sterke Syrische mannen ingehuurd die hem helpen. Zo komt het project ook nog eens ten goede aan drie gevluchte gezinnen.

Nieuwe hoop

Bomen planten is een hoopvol werk. Deze ochtend sprak van hoop voor een vallei vol vluchtelingen, politieke spanningen en verontreiniging. Ooit komt hier midden in de Bekaa een park waar mensen in de schaduw kunnen keuvelen; waar kinderen veilig kunnen spelen, waar trekvogels kunnen rusten en God aanbeden en verheerlijkt wordt.

Wilbert & Rima wonen en werken in Libanon, het geboorteland van Rima. Wilbert is studentenpredikant aan een universiteit waar zowel christen- als moslimjongeren studeren, Rima is docent aan een theologische opleiding. Zij hebben twee kinderen: Christina en Pieter.

Volg ons via de volgende kanalen