De tijd vliegt

En zo was het alweer bijna Kerst. Ik heb het idee dat ik dit tegen heel veel mensen zeg, maar man, wat gaat de tijd hard! Misschien heb ik dat gevoel nu wat vaker, doordat ik nu veel dingen voor de tweede keer doe sinds ik hier ben. Zo hebben we anderhalve week geleden bijvoorbeeld de kerstboom weer opgetuigd, en beginnen de verjaardagen in dit huis zich ook weer te herhalen.

Het typische is dat ik dan automatisch ga nadenken over wat ik in het afgelopen jaar allemaal wel en niet heb gedaan. Enerzijds is dat lastig, omdat we in het afgelopen jaar (tot en met juli) voor ons gevoel vrij weinig konden doen. Anderzijds is het ook heel bemoedigend, want als ik echt even goed de tijd neem, zie ik ook wat we in die tijd wél hebben kunnen doen, en hoe de kleine dingen ook een grote impact hebben gehad. Daar ben ik echt heel dankbaar voor!

Maar het is ook wel heel fijn om de laatste paar maanden zo volop bezig te kunnen zijn. Zo zijn we doorgegaan met de kleding-uitdeel-dagen, waarbij we meestal één of twee gezinnen uitnodigen voor soep en kleding. De focus ligt daarbij dus echt op de relaties met deze mensen, en dat wordt heel goed ontvangen. Zo was er een aantal weken geleden een man, die inmiddels al negen jaar in dit land verblijft. Na afloop van de dag zei hij: “Ik ben echt enorm verbaasd. In de negen jaar dat ik hier ben, ben ik bij geen enkele kleding-plaats met zoveel liefde en aandacht ontvangen.”

Soms moeten we echter iets meer uitpakken met de kleding. Ongeveer een maand geleden hebben we bijvoorbeeld een gigantische donatie van kleding ontvangen, wat we gewoon bijna niet kwijt konden. Dus hebben we we een aantal grotere kleding-uitdeel-dagen georganiseerd. In totaal hebben we daar 88 gezinnen van kleding kunnen voorzien!

Dat is natuurlijk enorm gaaf, maar we hebben helaas nog steeds een tekort aan winterkleding en dekens. Hiervoor zijn we dan ook een actie gestart in Nederland, project Winterwarmte. Mocht je daar meer over willen weten, dan horen we dat graag! Het zou enorm tof zijn om de ruim 150 gezinnen die met ons in contact zijn van winterkleding, winterschoenen, dekens, ondergoed en sokken te kunnen voorzien.

Naast de kledingacties zijn we ook nog steeds bezig met de speltherapie-sessies, die heel goed verlopen. Inmiddels zijn een van mijn teamleden en ik samen ook met sessies voor de moeder van het kind begonnen. Zij heeft ook echt enorm veel meegemaakt, en het is heel mooi om te zien hoe ze het juiste voorbeeld aan haar dochter wil geven door de aangeboden hulp met beide handen aan te nemen! We hopen en bidden dat het een blijvend effect zal hebben op moeder en dochter.

Als team hebben we ook goed de tijd kunnen nemen om even afstand te nemen en aan de relaties binnen het team te werken. We zijn een weekendje eropuit geweest, en hebben ook een Thanksgiving dinner gehad. Jawel, Thanksgiving. Ik heb het nooit eerder gevierd, en dit jaar gebeurde het drie keer (met het landelijke ISV team hier, met het team van het centrum, en met de Bijbelstudiegroep waar ik bij betrokken ben). Ik ben zo ongeveer een halve Amerikaan geworden. Maar het was enorm goed om zo met elkaar te zijn (in alle drie de gevallen) en even te genieten. Soms heb je dat als team gewoon even nodig.

En tot slot ben ik nog altijd bezig met mijn taalstudie en de kerk. Daarnaast volg ik hier en daar nog een cursus of congres, om mijn vakkennis een beetje bij te houden. En ik vermaak me af en toe even met de kinderen van het gezin waar ik woon, wat zowel zij als ik erg gezellig vinden.

En nu komen Kerst en Nieuwjaar er alweer aan! In dit land wordt het niet echt gevierd, dus tot een paar dagen terug waren er nog geen plannen. Maar inmiddels mag ik een Kerstavond-avond-dienst (op Kerstavond was de kerk bezet) leiden, gaan we Kerst thuis vieren en daarna op de koffie bij vrienden van ons, spendeer ik een aantal dagen in het huis van vrienden om op hun huis en hond te passen als ze even weg zijn, en ben ik met Oud en Nieuw bij andere vrienden. En zo zitten je feestdagen opeens weer vol. Maar ik heb er zin in! Het is fijn om dit jaar met elkaar Kerst te kunnen vieren, en zo samen na te denken over wat het voor ons betekent.

Kortom, ik ben nog steeds lekker bezig. Af en toe is het lastig om de rust te pakken, maar ik leer daar steeds meer mijn weg in te vinden. Bovenal heerst het gevoel van blijdschap en dankbaarheid om wat ik hier allemaal mag doen en hoe ik mijzelf hier kan ontwikkelen.

Fijne Feestdagen!

Volg ons via de volgende kanalen