Equipped2Go!

Daar stond ik dan. Donderdagochtend 9 uur, met mijn fietsje voor het prachtige, oude gebouw van De Wittenberg, klaar voor mijn Equipped2Go training.  Ik kende nog niemand, maar iedereen zit gelukkig in dezelfde fase als ik. We bereiden ons allemaal voor om binnenkort naar Azië of de Arabische Wereld te verplaatsen voor een On Track uitzending!

Cultuur

Na een korte kennismaking zijn we in groepjes uit elkaar gegaan om na te denken over normen en waarden die wij Nederlanders belangrijk vinden. Als je in het buitenland komt, merk je pas hoe Nederlands je bent! Het begint al als je iemand ontmoet: je geeft een hand, kijkt iemand in de ogen, noemt je voornaam, stapt naar binnen en houdt je schoenen aan. Dit zijn allemaal dingen die wij in Nederland gewend zijn om te doen, maar die echt anders gaan in het buitenland! Vooral in het Midden-Oosten, waar ik naar toe ga. Ik weet nu al dat ik daar echt fouten in ga maken, maar het is belangrijk om hier al wel over na te denken. Me ervan bewust te zijn dat dingen die ik gewend ben om te doen op anderen heel direct of kwetsend kunnen overkomen. Ik vind het wel een gek idee, dat ik dingen heel goed kan bedoelen en vriendelijk kan proberen te zijn, maar dat het totaal anders kan overkomen. Dit heeft me geleerd dat ik vooral in het begin veel mag observeren en mezelf de tijd moet gunnen om aan deze nieuwe situatie te wennen.

Communicatie & Veiligheid

Gedurende het weekend kwamen er verschillende workshops aan bod die gegeven werden door Interserve medewerkers of (oud-)Partners die letterlijk uit hun eigen ervaringen konden vertellen. Communicatie was hier een belangrijke onderdeel in, zowel binnen de teams en de organisatie als naar buiten toe. Ook ben ik uitgedaagd of en hoe ik mijn thuisfront op de hoogte wil houden. Mijn plan is om één keer per week een blog op mijn zelfgemaakte website te zetten, zodat mijn omgeving goed op de hoogte kan blijven van mijn belevenissen. Een ander onderwerp dat tijdens de training aan bod kwam is veiligheid. Ik weet dat sommigen van mijn vrienden en familie nogal zijn geschrokken toen ik vertelde dat ik naar het Midden-Oosten zou gaan. Het is inderdaad ook niet ongevaarlijk. Maar geloof me, vergeleken met de andere On Trackers uit mijn training ga ik naar een best wel veilig land! Tijdens de workshop over veiligheid hebben we het gehad over mogelijke gevaren, maar ook over de manieren waarop je daarmee om kunt gaan. En verder zijn er vanuit de organisatie gelukkig genoeg maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat ik mijn tijd zo veilig mogelijk kan doorbrengen.  

Bij het nadenken over veiligheid en mogelijke gevaren heeft het mij ook geholpen dat we voor deze workshop een korte Bijbelstudie hebben gehouden over dit thema. Het is goed om te weten dat wat er ook gebeurt, het God niet uit de hand loopt en dat we mogen vertrouwen op Hem. We hebben gelezen over Ester die naar Koning Ahasveros gaat. Zij vraagt steun van alle mensen die om haar heen zijn. Daaruit heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die voor mij bidden. Ik ben toch snel geneigd om te kijken naar het bedrag op mijn campagnepagina. Dat is ook niet onbelangrijk, maar ik wil benadrukken, zowel voor mezelf als voor jullie, hoe belangrijk het is om alle dingen die gebeuren steeds in gebed bij God te brengen. Dankjewel als je in de afgelopen tijd ook voor mij en mijn uitzending hebt gebeden! Ik wil jullie vragen om te danken voor de nuttige training die ik heb gehad en voor de wetenschap dat mijn uitzending, ook mijn veiligheid, in Gods handen ligt.

Uitreiken begint al in Nederland

De training heeft zaterdag een bijzondere afsluiting gehad. Onze hele groep gaat naar verschillende moslimlanden, dus kennis van de islam is zeker belangrijk. Daarom zijn we op bezoek geweest bij een moskee waar iemand ons meer over de islam heeft geleerd. Daarna zijn we wezen eten bij Syrische christenen die in Nederland zijn komen wonen. Ik heb in tijden niet zo lekker (en ook niet zo veel????) gegeten! Ook weer een les: hoe zorg je ervoor dat je beleefd blijft, maar toch niet weggaat met het gevoel dat je bijna uit elkaar barst? Best wel een uitdaging! In ieder geval was het een leuke afsluiting van drie intensieve, maar heel nuttige dagen!

Babeth is 1 van de 12 On Trackers die in de zomer zijn uitgezonden. Zij zet 4 maanden van haar tijd vrijwillig in. Wil je haar hierin ondersteunen? Of ben je benieuwd wat ze heeft gedaan, bekijk dan help.interserve of lees haar eigen blog!

Volg ons via de volgende kanalen