Mijn eerste ervaringen als On Tracker

Pas bij het zien van de gate op Schiphol maakten de zenuwen plaats voor de zin om op weg te gaan. Het ‘eeuwige kleine jongetje’ ging maar weer eens voor langere tijd naar het buitenland. Na eerder in mijn studie al in Zuid-Korea te zijn geweest, was nu Bangladesh aan de beurt. Intussen ben ik meer dan een maand verder en begin ik steeds meer te settelen in Bangladesh.

Mijn vlucht verliep zonder enige problemen en het vervoer van de luchthaven naar het guesthouse waar ik nu woon was ook al geregeld. Het guesthouse bevindt zich op de compound van een ziekenhuis. Op dit moment verblijven er nog drie anderen in het huis. Mijn kamer is prima en heeft een mooi uitzicht op de rijstvelden. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat er wordt gekookt en dat ik mijn was niet zelf hoef te doen. Ik ben blij dat ik de keuze gemaakt heb een paar weken voordat mijn project voor de hogeschool begon naar Bangladesh te vertrekken. Hierdoor had ik de tijd om rustig te wennen aan het land en de mensen.

Volleybal

Het leven op de compound bevalt goed. Over het algemeen is Bangladesh een redelijk luidruchtig land, maar op de compound valt het reuze mee. Op een trein, die een paar keer per dag langskomt, na, is er niet heel veel geluid. De vogelgeluiden zijn nog het meest aanwezig, maar dat is geen straf om naar te luisteren. Ook zijn er in het weekend – in Bangladesh zijn dat de vrijdag en zaterdag – sporttoernooien voor de bewoners van de compound.  Ik doe zelf mee aan het volleybaltoernooi. Helaas hadden we de eerste wedstrijd verloren. Gelukkig  is dat te wijten aan het feit dat er bij mijn team maar vier mensen waren komen opdagen en het andere team met zes was. De tweede wedstrijd hebben we wel gewonnen. Ik merkte dat ik het volleyballen ineens een stuk leuker vond.

Geloofsleven

Qua geloofsactiviteiten is er genoeg te doen in een week. Elke dinsdagavond is een gebedsmeeting met de expats op de compound en elke vrijdagavond is er kring. Op zondagavond is er een kerkdienst in het Bengaals. Daar ben ik nu één keer naartoe geweest. Ik begreep nog verrassend veel van de preek. Misschien hielp het feit dat degene naast me de preek vertaalde daar wel bij. Ik zal jammer genoeg de rest van mijn tijd niet veel op zondag naar de kerk kunnen. Zondag is namelijk mijn eerste werkdag van de week en ik ben te laat terug om nog naar de kerk te kunnen.

Mijn werkplek

Op de dagen dat ik naar de fabriek ga, zijn mijn werkdagen sowieso lang. Ik word om kwart voor zeven ’s ochtends opgehaald en ben rond zeven uur ’s avonds weer terug. De werkdag is hier van acht tot vijf en het is meer dan een uur rijden richting de fabriek. Ik ben nu twee weken naar de fabriek geweest. Vorige week vier keer en deze week drie keer. Tot nu toe ben ik vooral bezig geweest met het vooronderzoek en het oriënteren binnen het bedrijf. Ik merk dat ik het nog wel lastig vind om me te kunnen focussen op mijn werk. De kantoorruimte zit praktisch naast de productievloer en de productievloer is best luidruchtig. Omdat veel medewerkers uit Bangladesh komen, is veel onderling contact in het Bangla. Aangezien mijn Bangla nog niet de perfectie heeft bereikt, kan ik weinig begrijpen wat er gezegd wordt op een dag. Ook dat kost veel energie. Ik ben namelijk wel hele tijd bezig met het kijken of ik er iets van kan begrijpen.

Nuttige contacten

Wat ik ga doen tijdens de komende maanden is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erg interessant te worden. Afgelopen week heb ik videomeetings gehad met medewerkers van twee bedrijven die al wel een supply chain hebben met het natuurlijke materiaal waar ik ook onderzoek naar doe. Het ene bedrijf bevindt zich ook in Bangladesh en het andere bedrijf bevindt zich in India. De medewerker van het bedrijf uit Bangladesh heeft ons uitgenodigd om ook een keer met zijn leidinggevende te praten en dan te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het bedrijf uit India heeft ons uitgenodigd om langs te komen bij hun fabriek in India. Hier zal ik waarschijnlijk heel veel aan hebben voor mijn project.

Trip naar India

Daarnaast is de timing van het bezoek in India ook nog eens perfect. Op mijn visum staat dat ik om de zestig dagen het land moet verlaten om vervolgens weer het land in te mogen. De reis naar India is precies rond die tijd gepland. Na het bedrijfsbezoek zal ik waarschijnlijk een aantal dagen langer blijven en de stad Calcutta gaan bezoeken. Ik ben benieuwd hoe de trip naar India zal zijn en hoe ik mijn ervaringen zal kunnen inzetten tijdens mijn project.

Volg ons via de volgende kanalen