Sweet December en andere (hopelijk) interessante weetjes

Happy sweet December!

Deze hele maand is hier een feestmaand! Het is ontstaan bij de christelijke minderheid met beginpunt het Kerstfeest. Maar feest is altijd fijn, dus ondertussen wordt het hier door veel meer mensen gevierd. Overal in de stad vindt je kerstbomen en versieringen, er worden kadootjes uitgewisseld en zoete (sweet) snoepjes uitgedeeld.  Ook geniet ik enorm van de fijne, koele temperatuur in deze wintermaand (20 tot 30 graden). ‘s Nachts is het zelfs vet koud geweest! 16 graden :O
Met mijn werk hebben we lucky draw gedaan. Een soort van loterij, waarbij iedereen een nummer trekt die verbonden is aan een kado. Ik ben nu de trotse bezitter van een warme deken, die ik alleen heb gebruikt op het werk omdat de airco erg koud stond. Zelfs met 16 graden buiten is een warme deken toch wat tè warm. Met werk hebben we ook een kerstuitje gehad. Met z’n allen hebben we gedineert op een riviercruise. Vele foto’s zijn genomen, waaronder de omslagfoto van deze blog. 
Mijn taalschool organiseert ook een Kerst programma. (Mijn eerste toets voor taal zit er trouwens op!) En heeft mooie versieringen opgehangen met oa knipperende lichtjes (zie foto (klik op de foto voor een betere weergave)).
Op kantoor ben ik rond de feestdagen bijna alleen. De meesten bezoeken familie of maken een leuk reisje. Misschien ga ik toch maar ook iets plannen.

 

Dan hierbij de (hopelijk) interessante weetjes 🙂

 • Zowel mannen als vrouwen dragen hier een traditionele rok. De mannen met een knoop voor hun buik, die vergroot wordt als ze hun rok wat hoger dragen. De vrouwen dragen prachtige gekleurde kleding, vaak op maat gemaakt. 
 • Hier in het land zijn vele verschillende nationaliteiten. Doordat er niet veel reismogelijkheden waren, is er nog vrij weinig gemixt en hebben alle nationaliteiten hun eigen gebruiken en rok/kleding patronen (zie foto). Er wordt hier dan ook standaard gevraagd uit welk land je komt èn welke nationaliteit je hebt.
 • De macht ligt in handen van de grootste nationaliteit. Vele jaren onder een militair regime. Nu is er een beginnende ‘democratie’. Het land is al veel opener geworden en de economie verandert snel. Er zijn helaas nog steeds conflicten tussen het leger en strijdgroepen van minderheden.
 • In de week van schrijven is de leider van het land afgereisd naar ons land om zich te verdedigen tegen een aanklacht tegen dit land/het leger. In de stad zie ik overal steunbetuigingen aan de leider. Maar hoor ik ook van minderheidsgroepen die het met de aanklacht eens zijn. Wilt u bidden voor eenheid en vrede in dit land? En vooral dat Zijn liefde zal overwinnen!
 • Hier in de stad kan ik (en anderen) open christen zijn. Maar toch wordt de kerk tegengewerkt. Bijvoorbeeld in het erg lastig maken van het kopen/ bouwen/ uitbreiden van land voor een kerkgebouw. 
 • De mensen van de groootste nationaliteit zijn erg trots op hun nationaliteit en kunnen daardoor andere nationaliteiten als aanval zien.
 • Christen bevinden zich vooral onder de minderheidsgroepen. En kerkgenootschappen ook voor een bepaalde nationaliteit. Nationaliteit, identiteit en geloof zijn met elkaar verbonden. Wilt u bidden dat de kerken hier open worden voor en uit willen dragen aan andere nationaliteiten?
 • Dit klinkt tegenstrijdig, maar de mensen hier zijn hier heel lief en vreedzaam. Op een bepaalde manier zijn ze nog niet bevlekt door invloeden uit de rest van de wereld. Ik word vaak geholpen en (zover ik weet) niet afgezet of in de maling genomen. Ik kan veilig ‘s nachts over straat en geniet elke keer van een lieve voorzichtige glimlach.
 • Er leven hier vele honden op straat. Ze worden gevoed door de monikken. De monikken op hun beurt worden weer gevoed door de mensen. Vaak zie ik monikken met hun etensbak door de straat lopen om hun eten voor de dag van mensen te krijgen.
 • Men houdt hier erg van luide muziek (en ik iets minder)
 • Naast luide muziek hoor ik ook vaak een school. Het onderwijs systeem bestaat hier (nog) vooral uit het letterlijk uit je hoofd leren van de stof. Tekst opdreunende leerlingen hoor ik dus vaak. Gelukkig is er een vernieuwende beweging gaande!
 • Er is hier een drugs met de naam beetle nut. Vooral mannen eten dit rode goedje en spuuwen dit uit op straat. Vele plekken zijn dan ook rood gekleurd en er zijn ook vele mannen met een rode mond en missende tanden.

Dit is veel langer geworden dan ik dacht :O
Als afsluiter nog een iets persoonlijker weetje.
De stappen hoe ik aan drinkwater kom in mijn appartement:
1. Zorg voor electriciteit (kans van zo’n 90%)
2. Zet de pomp aan die het water pomt vanaf het dak (bak die door anderen wordt gevuld met opgepomt drinkwater) naar de bak in het appartement zelf.
3. Zet de pomp aan die het water vanuit de bak in het appartement rondpomt in het appartement (niet noodzakelijk als je blij bent met een dun straaltje water)
4. Vul het eerste waterfilter (zie foto)
5. Vul het tweede waterfilter uit de eerste
6. Kook het water uit het tweede filter
7. laat het water afkoelen en sla het op in een schone fles
8. Drink 🙂
0. Zorg voor zorgende en werkende filters en pompen. Verschoon de filters zo nu en dan.

 

Dat was het nu echt. Hopelijk was het een beetje interessant.

Groetjes!

reacties kunnen verstuurd worden naar: irisnaarzuidoostazie@hotmail.com

Volg ons via de volgende kanalen