Ziekenhuis

Tien dagen geleden liep ik voor het eerst het LAMB ziekenhuis binnen. Het voelde bijna onwerkelijk aan omdat ik hier zo lang naar had uitgekeken en nu was het zover. Ik kon beginnen met mijn coschap kindergeneeskunde!

In het begin moest ik wennen aan de manier van werken in het ziekenhuis. De werkweek bestaat namelijk uit zes dagen, waarbij iedereen op vrijdag vrij heeft. Een gewone werkdag begint om 09:00 uur. Er wordt gestart met een bijbellezing en gebed. Vervolgens gaan de kinderartsen visite lopen op de kraamafdeling. De eerste keer dat ik de kraamafdeling opliep, was ik verbaasd dat de baby’s niet in babybedjes lagen. In plaats daarvan lagen alle baby’ op de borst van de moeder. Dit heet ‘kangoeroe moeder zorg’ en zorgt ervoor dat de baby 24 uur per dag warm wordt gehouden en een band ontwikkelt met de moeder. Ik ontdekte dat er naast de moeder vaak ook nog een ander vrouwelijk familielid (meestal oma) in het ziekenhuis verblijft die voor de moeder zorgt. Vaders mogen alleen op de kraamafdeling komen tijdens bezoekuur. 

Op de kinderafdeling geldt hetzelfde principe als op de kraamafdeling. De moeders zijn 24 uur per dag aanwezig. Het is interessant om te zien dat de kinderafdeling ingedeeld is per medisch probleem, zo is er een apart gedeelte voor kinderen met brandwonden, ondervoeding, diarree, een intensive care unit en een aparte kamer voor kinderen met een besmettelijke ziekte zoals tuberculose. 

‘s Middags houden de kinderartsen spreekuur in de polikliniek. Dit betekent dat ouders met een ziek kind naar de polikliniek kunnen komen voor een doktersbezoek. Er is geen afsprakensysteem. De kinderen worden eerst gezien door een triagist en dan doorverwezen naar de kinderarts.  Omdat er niet genoeg spreekkamers zijn, worden patiënten twee aan twee gezien. Sommige ouders zijn heel nieuwsgierig en mengen zich in het gesprek met de andere patiënt. Dit zorgt soms voor hele grappige situaties. Om 16:00 is de dag in het ziekenhuis afgelopen. 

‘s Avonds is er vaak nog genoeg tijd om andere dingen te doen, zoals het schrijven van een blog voor Interserve! 

 

 

Volg ons via de volgende kanalen